Godt dataverktøy for skribenter: Slik kan skrivingen gjøres enklere!

Carsten Pihl
Carsten Pihl
Published in
3 min readMar 14, 2016

--

Hemingway-appen hjelper skribenter til å få et bedre språk!

Slik kan man lage dataverktøyene som gjør det enklere for journalister og andre skribenter å skrive godt. Ikke bare formattere teksten!

“Dette manuset må strammes opp litt!”

Hvor ofte har ikke journalister og skribenter hørt det. Og hvor ofte har ikke redaktører og redaksjonssjefer sagt det.

Det er lett å si. Men vanskelig å gjøre. For hva er det egentlig som må “strammes inn”. Hva er det som er for dårlig?

Noen redaksjonssjefer gir en viss pekepinn: “Det er for lange setninger.” “Kan du korte ned avsnittene?”. Men mye hjelp er det ikke ofte ikke å få. (Jeg vet det, for her har jeg syndet flere ganger selv!)

Smart verktøy å bruke

Men midt i alle dataverktøy som skal hjelpe skribenter og journalister med presentasjonen, finnes Hemingway-app. Verktøyet som gjør språket bedre.

Foreløpig bare på engelsk, men det bør være en smal sak å lage en tilsvarende løsning på norsk.

Verktøyet analyserer teksten og forteller når setninger er for lange, når setninger er alt for lange, ordene er vanskelige, eller konstruksjonene for passive. (Se illustrasjonen over.)

Pr i dag finnes det på nett og som app. Selv skulle jeg gjerne sett det integrert i Medium.com! (Og ha en norsk versjon, selvsagt.)

Det finnes lignende løsninger som Wordpressinnstikk og i større stavekontroller, men få som er så greie som denne.

Enklere skriveprosess

En norsk versjon kan hjelpe til med for eksempel:

  • Markerer når man bruker samme ordet alt for ofte
  • Markere unødvendige småord som “så” og “jo”.
  • Markerer når setninger blir for lange og/eller kompliserte. For eksempel basert på antall ord, eller på at det er for mange komma.
  • Plukker opp for “vilkårssetninger” — altså at setninger av typen: Når du skriver, bør du passe på å få ordene på riktig plass. (Setningen er lettere å lese som: Du bør passe på å få ordene på riktig plass når du skriver.)

Hemingway-appen plukker også opp passivt språk og adverbbruk — og anbefaler mer aktivt språk.

For journalister og eiendomsmeglere!

Aviser kan bygge dette inn i sine egne redaksjonelle platformer. Såvidt jeg vet finnes ikke noe særlig av dette per i dag.

Hemingwayappen gir i dag ikke noen veiledning i hvordan man skal skrive om teksten, eller hva som skal gjøres. Men dette kan eventuelt gradvis bygges inn.

Selv skulle jeg gjerne sette dette i sakssystemene for eiendomsmeglere, slik at språket i salgsoppgavene blir bedre og mer konsistent!

De som også ville dratt nytte av et slikt verktøy er advokat- og revisorfirmaer. Men her måtte det nok vært en gradvis innfasing med de verste tilfellene først, slik at manusene ikke så ut som blodbad…

Vanskelig?

Noen vil sikker si at språk er subjektivt, og at dette er vanskelig å gjøre.

Nei, det er ikke vanskelig å gjøre litt. Det viser Hemingway-appen. Og i dette tilfellet er litt mye bedre enn ikke noe.

--

--

Jus og teknologi, gammel speider. Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne på dagtid!